Cumpără Responsabil !

Cum economisești cumpărând un produs mai scump?

0 110

Cu toții știm zicala: “Sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine”. Dacă nu, adu-ți aminte când ai cumpărat ceva ce s-a stricat prea devreme sau nu ai fost mulțumit de produs și te-ai gândit: “de ce m-am zgârcit și nu am luat ceva mai bun?”.

Deoarece nu trebuie să învățăm doar din greșeli, ci să ne uitam și la succese, amintește-ți când ai cumpărat un produs mai scump. Probabil, nu a fost plăcut când ai dat bani mai mulți. Totuși după un timp de folosire te-ai gândit: “Și-a scos banii!”. Și vorba asta se traduce prin:

Motive pentru a alege un produs de calitate

 • Un produs de calitate va fi mai sigur pentru integritatea corporala și sănătatea utilizatorului. O pereche de bocanci adecvați va proteja mult mai bine gleznele cuiva care face drumeții pe munte și bocancii vor avea o aderență superioară putând chiar sa faca diferența intre viață și moarte (poate exagerez dar și călătoria drumețului va fi una mai sigură și mai plăcută)
 • Plăcerea de a folosi produsul a fost mult mai mare comparativ cu un produs mai ieftin. O bormașină mai bună va fi o plăcere și un ajutor în plus chiar și pentru un hobbyist.
 • Durata îndelungată de viață a unui produs superior (profesional). Un cuțit de bucătărie va tăia mult mai bine pentru o perioadă mult mai mare decât unul de o calitate îndoielnică.
 • Nu în ultimul rând, salvezi timp. Nu mai petreci ore să cauți produsul cel ieftin. Cu siguranță vei avea nevoie de timp pentru a găsi produsul ieftin care să fie și pe plac.

Un calcul simplu

Cu un exercițiu de imaginație putem cuantifica aceasta zicală. Să presupunem ca ne luăm o pereche de încălțăminte de calitate care costă 500 RON și care ne țin cel puțin 5 ani – cu puțina grijă este posibil. Sau putem să luăm câte o pereche de încălțăminte de o calitate mai slabă în fiecare an la 100-150 RON, rezultând astfel un preț cel puțin la fel de mare ca în primul caz. În plus, un produs de calitate va oferi un confort sporit la utilizare.

Veți spune că există încălțăminte și mai ieftină de 100 RON iar răspunsul meu este că aceea nu este încălțăminte. Nu aș putea să cred că sunt comozi purtați zilnic. Iar în cazul instalării unor ciuperci costul vindecării piciorului va sări mult peste.

La ce să nu te zgârcești

Bineînțeles că ar trebui să optezi pentru produse de calitate de fiecare dată. În continuare voi prezenta o listă cu produse la care ar fi indicat să nu faci rabat la calitate

 • Tot ce ține de sănătate. Nu cumpăra produse farmaceutice de pe site-uri înainte să te consulți cu un medic și să verifici site-ul de pe care cumperi. Un produs aparent inofensiv combinat cu o afecțiune s-ar putea să accentueze problemele de sănătate. Restul motivelor sunt puerile in comparație cu primul dar merită menționate
 • Electrocasnicele (în special cele mari și scumpe). O mașina de spălat sau un frigider sunt produse pe care le folosim ani la rând si vrem ca acestea sa își faca treaba la fel de bine ca la început. O clasă energetică mai bună, funcții mai avansate precum “no-frost” la combinele frigorifice ar putea face diferența in timp. Nu ne dorim ca imediat după 2 ani când expiră garanția să auzim “greierași” la motor.
 • Scule folosite în activitatea profesională. Dacă munca ta este in fața unui calculator atunci fă tot posibilul să-ți faci viața mai ușoară cumpărând cel mai bun echipament pe care ți-l permiți. Dacă munca ta presupune multe scule și unelte, alege măcar pe cele mai importante să fie de calitate, cele pe care le folosești cel mai des sau cele care ușurează munca. Una e sa ai o bormașina slabă la care trebuie sa schimbi bateria la fiecare 30 minute și alta e sa ai una cu autonomie si putere mai mare.
 • Saci de gunoi ieftini. Ok, ne descurcăm și cu cei ieftini doar că mă enervează când se rup și se împraștie gunoiul pe jos.
 • Prezervative. Nu cred ca mai trebuie să enumăr motivele aici.
 • Saltele. Nu zic aici că trebuie cumpărată cea mai scumpă dar nici nopțile în care nu te odihnești din cauza unei saltele slab calitativă nu trebuie să se adune. Pentru oaspeții ocazionali e bună și o saltea de buget.
 • Tatuaj. Ăsta nu iese la spălat așa că alege cu grijă salonul de tatuaj. Asigură-te că folosesc o cerneală de calitate si igiena este maximă.
 • Îmbrăcăminte si încățăminte. Nu cumpăra doar pentru că arată bine pe manechin și costă cât un pachet de țigări. S-ar putea să ai surprinderea că după o spălare te-ai ales cu o cârpă care costă cât un pachet de țigări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata